четвер, 14 вересня 2017 р.

До ювілею Сіді Таль

Сіді Львівна Таль - популярна українська (єврейка за походженням) співачка та акторка травестійного жанру.


Народилася у небагатій родині пекаря. Артистичні здібності Таль виявила ще в дитинстві: вона співала, танцювала, виконувала комічні сценки. З 13 років вчилася швейному ремеслу. У 1926 році була прийнята в єврейську трупу Сари Канер (1882-1859) на амплуа інженю.
У 1928 році Таль переїхала до Бухаресту, де вступила до трупи театру «Роксі», грала на сцені знаменитого залу «Помул верде».


Вперше з'явилася на сцені в 1928 році. До 1940 року працювала у ЧернівцяхЯссахБухаресті. Після 1940 р. грала в єврейському театрі в Кишиневі.
З 1946 — актриса єврейського ансамблю Чернівецької філармонії. Грала комедійні та драматичні ролі (переважно травесті): Естерке і Елька («Скарб» за Шолом-Алейхемом), Мотл («Хлопчик Мотл» Шолом-Алейхема), Зямка Копач — (в однойменній п'єсі Даніеля), Еліза («Пігмаліон» Б. Шоу) та ін.
Сіді Таль виступала також в опереті, виконувала естрадні номери: балада «Серце матері» в естрадній виставі «Завжди з вами» з трансформаційними номером у програмі «Ворогом на зло», виконувала народні ліричні, жартівливі, характерні пісні, а також танці різних стилів та жанрів.
Разом з чоловіком Пінкусом Фаліком, Сіді Таль були духовними наставниками Софії Ротару.

Немає коментарів:

Дописати коментар