понеділок, 18 вересня 2017 р.

"Білий світ" із подарунком чернівчанам!

 "Білий світ» із подарунком чернівчанам

   «Не слід зневажувати мистецтвом, бо ним часом рятуються найвагоміші речі життя. Так Венеція не потонула, бо її врятувала Пеггі Гуггенхайм, переселившись туди, аби заснувати на Гранд-каналі свою збірку творів. Франція не загнулася, бо її знамено піднесли Воллар, Дюран-Рюель і Тангі. Справжнє осердя Москви -  не Кремль, а Цвєтаєвський музей, якому, що знамено, так і не повернули ім’я засновника, як і не згадали основних арт-донорів - Щукіна з Морозовим. І Києву не переоцінити персони Богдана Івановича Ханенка… Художників – їх сотні тисяч, умілих збирачів -  на пальцях двох рук порахуєш.. ще й кілька пальців лишиться…» -  такими словами розпочинає передмову «І ранок б’є у сонця бубон» до збірки творів сучасного мистецтва «Білий світ», що вийшла друком у видавництві «АДЕФ- Україна», в 2017 році Олег Сидор-Гібелинда.


Саме такими унікальними збирачами і є Олександр та Тамара Яновичі, за чиєї ініціативи вийшла друком збірка сучасного мистецтва України «Білий світ».
Вагомим  результатом виходу у світ збірки є те, що для всіх прийдешніх поколінь залишиться унікальна праця творчого колективу - упорядника, видавців, редакторів, дизайнерів, але, насамперед, авторів, чиї твори ввійшли до збірки. В збірку ввійшли роботи представників різних видів, технік та кращі зразки сучасного мистецтва України.

 Тут  «живописна пластика» Миколи Журавля, Петра Лебединця, Петра Бевзи, Олексія Малих, Андрія Блудова, Владислава Шерешевського, Марини Афанасьєвої, Дмитра Кришовського, Світлани Струк, Алли Алєксєєвої, Олега Набоки, Сергія Лаушкіна та багатьох ін..
Несподівані поєднання на  сторінках збірки -  із колекції  живопису, малюнків та драстичних колажних альбомів - сюрреалізм, наїв,  абстракція, офорти, малярство з «летричним синдромом» та ін..
  В збірці представлено буковинців, в роботах яких кучерявиста химерність місцевих казок і легенд, тишина міських вуличок, особистості, що дивляться в глибину наших душ та інше. Це важливий компонент. Серед них Анатолій Фурлет. Його роботи -  химерні ребуси, по вінця наповнені мудрою печаллю й тихою радістю пізнання перемін: « з-за золотого шумовиння ніч блакитніє чиста й вічна» -  каже поет-лемко. Марина Рибачук та Ірина Каленик – учасниці проекту «Чоловіче ню. Малюють жінки».

 Загалом спокусливо було б розгорнути арт-мапу України з усіма містами й селами, звідки колекціонери - Олександр та Тамара, щедрою рукою повизбирували свої скарби.  Але початок покладено цією збіркою, що  днями вагомо збагатила фонди бібліотеки. Це  видання  із авторським написом передала до фондів Марина Рибачук - наша краянка, відома художниця та відвідувачка обласної бібліотеки.

Із щирою вдячністю  від працівників обласної книгозбірні запрошуємо всіх зацікавлених до знайомства з збіркою. 


Немає коментарів:

Дописати коментар