вівторок, 15 вересня 2020 р.

"Творчий ген Затуловського" до 85-річчя!

Леонід Затуловський - український музикант, композитор, диригент, педагог, культурно-громадський діяч, Заслужений діяч мистецтв України. Заслужений діяч мистецтв України, лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, міжнародної премії імені Заслуженої артистки України Сіді Таль. Його іменем в 1996 році названо зірку в сузір'ї «Ліра».


Народився 1 вересня 1935 року в місті Біла Церква в сім'ї військовослужбовця. З 1944 року проживав в Чернівцях. Навчався у Чернівецькій середній школі № 3, де функціонував духовий оркестр.
Його перший музичний інструмент — труба. З роялем вперше ознайомився у Чернівецькому музичному училищі, яке закінчив у 1955 році і став викладачем Дитячої музичної школи № 1 міста Чернівці, в якій пропрацював понад 50 років.
 Під час служби в армії написав дві перші естрадні пісні — «Солдатська лірична» і «Місячні дороги». Л. Затуловський —  був чудовим педагогом та професійним музикантом, композитором та диригентом.
 Він був наче жива історія культурно-мистецького життя міста Чернівці. Організував кілька духових оркестрів у місті, заснував та керував одним з перших на Буковині самодіяльним естрадним ансамблем «Юність» (з 1967 р. ансамбль «Орбіта») при Чернівецькому обласному Будинку вчителя.
 Він — засновник і впродовж 1976–1980 років — музичний керівник вокальноестрадного ансамблю «Черемош» Чернівецької обласної філармонії, який став лауреатом республіканського конкурсу «Молоді голоси», а його солістки — Лідія Ротару та Ауріка Ротару — теж відомими за межами України. 



Пізніше — перший на Буковині естрадно-симфонічний оркестр при Чернівецькому об'єднанні музичних ансамблів, де він працював диригентом. Це справді величезна духовна напруга професіонала, який вів помітну концертну діяльність, репетиційну, методичну роботу з аматорськими і професійними колективами, водночас — аранжування та обробки народних пісень та інших зразків буковинського фольклору.



 Леонід Борисович Затуловський заслужено вважався одним із провідних спеціалістів у справі підготовки музичних кадрів на Буковині: виконавців, викладачів, диригентів, композиторів. Серед його учнів  Василь Михайлюк, Костянтин Мітран, Андрій Плішка, а також народний артист України, композитор Микола Мозговий, трубач — Карл Немечек (нині громадянин Німеччини), професор Новосибірської консерваторії Віктор Слепинін, композитори Віктор Бусленко та Анатолій Альпер, що проживають у Санкт-Петербурзі та інші.


Немає коментарів:

Дописати коментар