середу, 11 вересня 2019 р.

До 85-річчя від дня народження Михайла Мафтуляка




Мафтуляк Михайло Васильович. —  український композитор, хоровий диригент, педагог. Член Національної Всеукраїнської спілки композиторів України, член Асоціації хорових диригентів. Заслужений працівник культури України (1985).


    Михайло Мафтуляк народився 4 вересня 1934 року в селі Гвіздівці, тепер Сокирянського району Чернівецької області в селянській родині. Своє місце в житті шукав довго. І на шахті працював (на поверхні), і в колгоспі, і у взуттєвій майстерні, і на пилорамі. Служив у Радянській Армії. Навчався у творчій студії при Чернівецькому українському музично-драматичному театрі (тепер академічний імені Ольги Кобилянської) разом з майбутнім актором, сценаристом і режисером, лауреатом Державної премії України імені Т. Г. Шевченка Іваном Миколайчуком. У 1968 році закінчив Чернівецьке музичне училище. А в 1973-му — музично-педагогічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника.
    Завідував сільським клубом у рідних Гвіздівцях, згодом запросили на посаду художнього керівника Сокирянського районного Будинку культури, де широко розправили крила його пісні, де особливо подружився з талановитим композитором Володимиром Давиденком, звідки на широку мистецьку ниву потужно вийшли жіночий вокальний ансамбль «Мелодія», народний самодіяльний камерний хор «Гроно» безмінним керівником яких й досі залишається композитор.
    У січні 1965 р. Михайла Мафтуляка призначено завідуючим відділу культури райвиконкому. З серпня 1965 р. — директор Сокирянської дитячої музичної школи, нині школа мистецтв.

    Творча діяльність

    Михайло Мафтуляк автор збірників пісень, вокально-хорових творів:
    • Допоки музика звучить. — Київ: Арфа, 1996.
    • Перешоцвіти. — Чернівці, 2004.
    • Лунає музика землі… — Снятин: Музично-видавничий дім «В. Лазаренко», 2008.
    • Шануймося та будьмо. — Снятин: Музично-видавничий дім «В. Лазаренко», 2011. — IN-MF-04-00552823.
    Популярними стали пісні митця «Красуня смерічка», «Мамина сльоза», «Ти і я», «Краю мій», «Ровесники», «Весілля», «Ветерани»… Він також записує і обробляє народні пісні. Композитору присвоєно звання почесного громадянина рідного села та міста Сокиряни.


    Відзнаки, нагороди

    • Заслужений працівник культури України.
    • Лауреат Літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича.
    • Почесний громадянин села Гвіздівці.
    • Почесний громадянин міста Сокиряни.
    • Почесний громадянин Сокирянського району.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар