четвер, 5 жовтня 2017 р.

Хрест - як символ!!!

Релігійність українців. Хрест як символ в християнізації духовного життя українського народу. Традиції  свят та буднів.
(інформаційна довідка)


 Як відомо з найновіших історичних досліджень, перше хрещення наші предки  прийняли ще за часів кагана (імператора) Аскольда 860 року. Тоді охрестилась насамперед княжа дружина. В угоді з Візантією 944 р. руси виступають як дуалістичний, двовірний народ. У цьому документі згадуються як християни, так і нехрещені. За сімдесят років до того Візантія трактувала Русь як християнську державу.
 З прийняттям християнства перед християнський світогляд наших предків не зник.  З поглибленням християнізації усіх сфер життя його вплив постійно звужувався. Таким чином, у давньому народному світогляді взаємодіяли два світогляди -  церковний і народно-двовірний. Якщо перший ґрунтувався на християнських засадах, то другий видозмінювався, еволюціонував у напрямі до першого.
 Треба зважати, що наші предки прийняли християнство пізніше, ніж інші народи Європи. Не можна ігнорувати кілька тисячолітньої історії, впродовж якої формувався народний світогляд, що проявився насамперед у дохристиянських віруваннях.
 З прийняттям християнства  для простого українця одним із  багатьох символів віри став натільний хрест – наперсний (нагрудний), як його називали.

 Про  походження хрестів, іх різновиди та назви, фольклорно-апокритичні та міфопоетичні основи українського народного  ремесла хрестробства розповідає  видання В.В. Малини «Кам’яні хрести в Україні. ХУІІІ-ХХ ст.: Онтологія, Типологія. Символіка. Функція», що вийшла друком у м. Миколаєві у 2009 році.
 Про традиції , вірування українського народу, про те, як позначається на світогляді та, навіть, побуті віра пересічного українця, норми поведінки з огляду на релігійні традиції,  йде мова у книзі О.П. Мазуркевич та В.П. Дячук «Звичаєві норми етикету в традиційній культурі українців», видана в Києві, 2015 року.
 Про  святкові традиції української родини -  святкування весіль, хрестин, календарних свят,  повсякденну обрядовість -  календарно-обрядові пісні, колискові, поховальні та ін.., казки, загадки та народні ігри для розвитку дитини, виготовлення іграшок та інших предметів побуту, все це є на сторінках видання  Лідії Орел «Українська родина: обряди і традиції» (Київ, 2015 р.)
Загальні питання релігії в житті українського народу, передхристиянські вірування наших предків, християнізація духовного життя українського народу, про етнічні архетипи в релігійному житті українців зазначено в навчальному посібнику «Українське народознавство» (Київ, 2006р.)
  В праці українського етнографа  Марка Грушевського «Дитина у звичаях і віруваннях українського народу»  розглядаються всі аспекти появи дитини на світ – «при надії»,  пологи, від народження дитини до виводин, дитина в першім (другім, третім, четвертім, п’ятім) році життя, мороки(ігри) та інтуїтивна психологія селянського життя. Книга вийшла друком  у Києві, 2006 року.
 Українські народні традиції свят, побуту, вірувань та виховання висвітлені і в інших джерелах, що є у фондах відділу мистецтв.

 Довідку підготувала  Любов Шилюк - завідувачка відділу мистецтв.   

Немає коментарів:

Дописати коментар