четвер, 15 червня 2017 р.

До народження Івана Миколайчука!

15 червня 2017р. виповнюється 76 років від дня народження видатного українського кіноактора, кінорежисера, сценариста, письменника - нашого земляка  - Івана Васильовича Миколайчука.


           У  фільмографії Івана Миколайчука 37 ролей, 11 сценаріїв та 2 режисерські роботи. Він зіграв у кращих фільмах  українського поетичного кіно: “Тіні забутих предків”, “Сон”, “Білий птах з чорною ознакою”, ”Вавилон ХХ”, «Така пізня, така тепла осінь» та  інші.
Іван Миколайчук удостоєний звання заслуженого артиста України у 1968р., лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка у 1988р. та Республіканської премії ЦКЛКСМ України ім. М.Островського у 1967р.


          Шлях, який пройшов Іван Миколайчук  був складний  - тернистий, але слід, що залишив він на землі,  увічнив пам’ять про Великого Артиста на всі віхи розвитку українського мистецтва кіно.


          14 червня о 20.00 год., в рамках відзначення дня народження видатного митця, в обласній науковій бібліотеці відбувся кінодіалог та перегляд фільму «Пропала грамота», молодіжний дискурс про значимість сучасного мистецтва кіно в неформальній зустрічі-обговоренні громади міста «Відродження духовності мовою кіно». 



         В акції брали участь:  мистецька громада міста, викладачі,  студентська молодь,  працівники закладів культури, громадяни міста - шанувальники творчості митця. Кожен  з присутніх мав змогу поділитися своїми думками про   кіноепоху 60-80-х рр.,  про поетичність українського трансцендентного кіно, про творчі акторські та режисерські пошуки Івана Миколайчука. Важливо відзначити інтерес молоді, що ініціювала та долучалась в організації перегляду та дискусії після перегляду.

 А декількома годинами перед цим мали  робочу зустріч із Ларисою Іванівною Брюховецькою


українським кінокритиком, кінознавцем, головним редактором журналу «Кіно-Театр», членом Правління Національної спілки кінематографістів України, старшим викладачем кафедри культурології Національного університету «Києво-Могилянська академія», керівником Центру кінематографічних студій НаУКМА.   В розмові обговорювали наші шалені плани на зйомку нового документального кіно про "нашого Миколайчука" - краянина, буковинця, знавця буковинського та не тільки фольклору, чудового співака та музиканта та справжнього сина своєї землі.



 Чекаємо на  інших наших івентах.

Немає коментарів:

Дописати коментар