четвер, 15 січня 2015 р.

Маланка в Че

Літературний театр Будинку естетики подав нову інтерпретацію традиційної «Маланки»

13 СІЧНЯ 2015 
Свято Маланки відмічають напередодні Нового року (31 грудня за старим стилем, 13 січня за новим — день преподобної Меланії, звідки й походить назва свята).
В деяких селах  у цей день готують традиційну святкову страву кров'янку, яку ще називають «маланкою». Також випікають спеціальні хліби «Маланку» та «Василя».
На свято Маланки молодь (у масках або без них) усю ніч щедруєходить із «козою», водить переодягненого на Маланку парубка. Традиційні персонажі — «ба­ба» Маланка та «дід» Василь.
У давнину святкове переодягання виконувало важливі релігійно-магічні функції, але з часом цей звичай перетворився на веселу розвагу, маскарад.
В Маланці нерідко використовують сучасні мотиви й персонажі (во­яки, лікарі та ін.)
Літературний театр подав нову інтерпретацію традиційної «Маланки» (відео)

 Цьогоріч 13 січня на Соборній площі міста народний аматорський літературний театр, який діє при Будинку естетики та дозвілля міста Чернівців, здійснив постановку мікроперформансу «Маланочка».


Режисер Олексій Григорчук по-новому інтерпретував для глядача Маланку як драму і показав, що участь у напівкарнавалі-напівгрі може брати кожен охочий, головне – готовність до перевтілень. Рік Козла – то рік сюрпризів, - запевнили артисти літературного театру і провели глядача в таємниці сімейного життя, де є все – жіноча національна зброя – кухонні скалки, чоловіча національна зброя – танець для своєї господиньки, а головне – смачні вареники. Опісля постановки режисер театру та його актори здійснили пізнавальний акторський та танцювальний майстер-клас для дорослих та малечі.
 * матеріл з сайту chv.tv

Немає коментарів:

Дописати коментар