четвер, 22 лютого 2024 р.

Культура за роки повномасштабної війни....

  2014-2024 рік... Лютий...  Це  криваві дата в сучасній історії - 10-та річниця страшних подій на Майдані, друга річниця повномасштабної кривавої війни рф проти України.  





 Кремль цілком ясно дає зрозуміти, що є його метою. Українці ясно відповідають, що й далі чинитимуть опір. Тож  воїни на передовій рятують наших  громадян, обороняють наші території та відстоюють кордони розмежування... 

Якою є цей час в культурному зрізі?

З початком повномасштабного вторгнення культура стала способом розповісти про Україну світові. 

Через неї ми ділимося своїми рефлексіями, своїми історіями та досвідом. Однак наша держава продовжує боротися за можливість бути почутою, адже й надалі стикається з перешкодами на шляху до встановлення культурних зв’язків і міжнародного визнання. 

Сутністю культурного  життя у відносно спокійному регіоні, його культурних інституцій - є збереження матеріальної спадщини,  інформативне відділення від росії та їх наративів, посильний розвиток та просування культури  на міжнародних майданчиках. 

Добрим державним інвестором був Український культурний фонд,  а також інші приватні та різноманітні міжнародні фонди.  Але  і самі інституції культури, що інвестують у творців, наприклад, запрошуючи їх з виступами, замовляючи їм твори. Усе це дає початковий імпульс, початкову інвестицію, яка дає змогу розвиватися, зростати цій справі.

Повоєнне відновлення потребуватиме значних зусиль, переосмислень, усвідомлення можливих ризиків, уміння приймати помилки та вчитися на них. Передбачити завершення війни неможливо, проте варто розуміти, над чим ми маємо працювати вже сьогодні.

Тож гуртуймося у  своїх помислах, діях та планах на повоєнне життя України!



Немає коментарів:

Дописати коментар