понеділок, 20 грудня 2021 р.

Як зберігати пам'ять про геніїв?

 Існує достатня кількість спогадів про перебіг подій під час прем'єри "Тіней забутих предків". Але мемуаристи зазвичай не давали оцінку тій акції, обмежуючись лише її описом. Натомість які були її наслідки? Чи виправдала сподівання?

Першим - і, здається, єдиним - таку оцінку дав Іван Дзюба у надрукованій 2013 року книзі спогадів "Не окремо взяте життя". Звичайно, згадав у ній прем'єру "Тіней забутих предків".

Через майже пів століття, пройшовши складний життєвий шлях, написав: "Безпосередній ефект від неї був мінімальний, адже наша мета полягала в тому, щоб розтаємничити арешти, щоб люди про них заговорили. Але говорило про них тільки вузьке коло тих, кого називали потім "дисидентами". Решта ж мовчала".

І далі - з гіркотою - підсумував: "Слова протесту, що пролунали в залі кінотеатру "Україна", впали як камінь у болото".

Можливо, доля Сергія Параджанова склалася б драматично і без протесту на прем'єрі - швидше за все, то було лише питання часу. Але… але…

"Ми всі в якійсь мірі винні в його долі, - зауважила артистка Лариса Кадочникова. - Але зізнатися собі в цьому важко".



Книга Івана та Марти Дзюбів "Сергій Параджанов більший за легенду", що вийшла друком в київському видавництві "Дух і літера" в 2021 році, складається з текстів (мемуарні нариси, статті та інтерв’ю), які є своєрідними коментарями до життя і творчості Сергія Параджанова, одного з найвидатніших і найоригінальніших митців України та світу. Його образ складають міфи та міфологеми, переважно витворені самим Параджановим. Тексти авторів книги розширюють цей образ у найцікавіший спосіб – доповнюючи життєвими подробицями, сюжетами й концептуальними інтерпретаціями вчинків кіномитця, котрі однаковою мірою дотичні як до життя побутового, так і власне художнього. А ще ця книга дарує читачеві уявлення про те, як складався мистецький космос Параджанова, яким чином відбувся перехід від режисера, що працював з традиційними міфами комуністичної ідеології, до художника, що заговорив мовою національних міфологій в їхній авангардовій, напрочуд сучасній іпостасі.

Для людей, залюблених в культуру і її геніїв. Геніїв, що витворюють не тільки себе, а й світ, який формує людину і людство як субстанцію творчу, спрямовану у безмір історико-культурного часо-простору.

Видання друге.

Немає коментарів:

Дописати коментар