середу, 18 березня 2015 р.

Історія відділу мистецтв


Художні здобутки буковинської громади - краю, наповненого мистецькими талантами, сприяли поширенню громадської думки  про необхідність створення відділу бібліотеки, де можна було б знайти  музичну, театральну, кіномистецьку, образотворчу літературу;  ноти;   репертуарну літературу для музичних, театральних та мистецьких самодіяльних та професійних колективів та підручники для новостворених мистецьких учбових закладів. До громадської думки все-таки дослухались.
Історія відділу мистецтв бере свій початок в  далекому 60-му році ХХ століття. Від самих витоків відділ очолювала Рада Сабадаш, дружина славетного земляка, композитора, автора  величезної кількості відомих та улюблених сьогодні пісень Степана Сабадаша. Саме під її керівництвом  було визначено напрямки роботи відділу, потенційні партнери, розпочалося формування фонду відділу та поставленні перші перспективні завдання-плани розвитку нового відділу бібліотеки - (спочатку) сектор нотно-музичної та репертуарної літератури.
У перші роки  роботи кількість читачів шалено зростала: 1960 р. – 455 читачів, 1961 р. – 700 і т. д., а в 2010 р. –  понад 3000 читачів. Відділ активно включився в  роботу із читачем, адже масова та виставкова робота дає найкращу можливість популяризації нових надходжень літератури, що було пріоритетним завданням працівників. До речі, зростання книжкового фонду було  надзвичайно значним та суттєвим:  на початок 1961 р. фонд налічував 2300 прим., а на кінець року -  4646 прим. На сьогодні фонд відділу становить 64 275 прим. Те ж саме стосується і кількості читацьких звернень -  8500 на кінець 1961 року. Зростання кількості читацьких звернень в ХХІ ст.  становить  понад 17000. Як бачимо, тенденція зростання показників свідчила про неабиякий інтерес до роботи та  якісне наповнення фондів відділу.
Цікавим є той факт, що в перші роки роботи відділу на допомогу приходили волонтери - студенти музичного училища, які надавали фахову консультацію працівникам та відвідувачам відділу. На допомогу читачам у відділі створювались  каталоги та тематичні картотеки, рекомендаційні списки. Працівники брали участь у різних тематичних семінарах,  конференціях,  готували огляди літератури,  використовували наявні технічні засоби, періодичні та довідкові видання.
У 1974 році при відділі мистецтв почав діяти факультет літератури і мистецтва народного університету культури, базою роботи якого був завод легкого машинобудування. Засоби масової інформації висвітлювали на своїх шпальтах культурно-просвітницьку роботу народного університету, зокрема, зустрічі із видатними митцями краю, письменниками, художниками та ін.  У результаті проведених  творчих зустрічей в 1974 році, прийнято рішення створити «Клуб любителів прекрасного», в рамках роботи якого проходили виїзні заходи на заводи «Гравітон», «Чернівцілегмаш», в обласний неврологічний диспансер; проводились Дні театру, Дні спеціаліста, Дні  інформації, Дні бібліографії  тощо.
Також було створено  кореспондентський пункт обласного радіо,  де висвітлювалась літературно-мистецькі вечори, відкриті перегляди, бібліографічні огляди із використанням звукозаписів, ілюстративного матеріалу та ін.   Разом із товариством «Знання» організовано молодіжний лекторій «Література і мистецтво», який проводив лекції, екскурсії, аудіо мандрівки, виступи в  радіопередачах «Промінь» в рубриці «Новини культурного життя», змістовно працювали літературно-мистецька та  театральна вітальні, літературно-мистецький журнал «Азбука духовності» ін.
Всі процеси розвитку та становлення відділу забезпечували його талановиті керівники: Р. П. Сабадаш,   Л. Н. Хаустова, М. С. Шрага,
Т. П. Дегтярьова, Л. М. Шилюк.  
Сьогодення відділу мистецтв різнобарвне та цікаве. У книжковому, нотному  та довідковому фондах кожен охочий віднайде власне зацікавлення;  фонд періодичних видань, в якому відображені всі галузі культури, дає фахові відповіді  читацьким запитам; до послуг відвідувачів - збережена  та діюча фонотека, що налічує понад 3000 примірників. Багатий фонд забезпечує новий потік відвідувачів різних читацьких груп, серед яких видатні митці, письменники, музиканти, художники, педагоги, викладачі,  учнівська та студентська молодь.
Ми пишаємось своїми партнерами:  Чернівецький академічний музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської; Чернівецька обласна філармонія;  обласні музеї;  мистецькі, музичні, театральні студії;  мистецькі учбові заклади та ін.
Працівники відділу  систематично поповнюють каталоги та різнопланові картотеки;  проводять індивідуальне та групове інформування; готують інформаційні бюлетені та тематичні списки,  а також впроваджують  електронну ретроконверсію нотного фонду, повнотекстову базу даних «Мистецтво».Також ведуть власний  інформаційний блог «Мистецтво -  те, що нас надихає»,  інформаційні акаунти в соціальних мережах, що дає можливість стверджувати, що відділ мистецтв крокує в часі та відповідає  його вимогам.
З 2013 року у відділі діє клуб «Альтернатива», що заявив про себе своїми мистецькими акціями, творчими зустрічами із цікавими  митцями та сучасними формами спілкування.  
Спілкування – розкіш, яку має людина, не прикладаючи, при цьому, надто зусиль.  Будьмо друзями, будьмо однодумцями!!!


       

Немає коментарів:

Дописати коментар